GEVINSTFOKUS GIVER BEDRE PROJEKTER

Københavns Lufthavne logo

Københavns Lufthavne er i gang med en storstilet udbygning, og hvert år letter flere hundrede projekter fra jorden. Tidligere var det vanskeligt at prioritere mellem og følge op på projekterne, men med BC Light har lufthavnen fået et værktøj, der fører til bedre beslutninger og større gevinster

Når man som Københavns Lufthavne hvert år poster omkring en milliard kroner i hundredvis af små og store infrastrukturprojekter, er det svært at bevare overblikket over, om pengene nu også bliver brugt bedst muligt.

”Det er ingen hemmelighed, at vi ikke var tilfredse med vores evne til at styre og prioritere vores projektportefølje. Vi manglede en måde at skabe overblik over og forståelse af vores portefølje,” fortæller Morten Viebjerg, der er Finance Business Partner i Københavns Lufthavne.

Hidtil havde fokus ligget på leverancerne, og på om de faldt til tiden og inden for budgettet. Lufthavnen ville dog gerne lægge en yderligere dimension på; nemlig projekternes gevinster.

”Vi ville arbejde fokuseret med Benefit Realisation Management og få skabt både en godkendelsesproces og en opfølgningsproces, der virker. Hvor et projektforløb fra vugge til grav betød fra idé til implementering, så ville vi nu kigge videre og se på realiseret gevinst,” fortæller Morten Viebjerg.

STANDARDISERET, MEN KOMPLEKS EXCEL-MODEL

Københavns Lufthavnes it-direktør kendte allerede lidt til BC Light fra Faarup & Partners – et Excel-baseret Business Case-værktøj, som viste sig at passe til lufthavnens ønsker.

”Det var et standardiseret og struktureret værktøj, som vi let kunne tweake til at passe med lufthavnens virkelighed. Havde vi eksempelvis valgt en SAP-løsning, var vi nemt kommet til at betale 10-20 gange så meget,” siger Morten Viebjerg og fortsætter:

”Vi havde en rigtig god dialog med Faarup & Partners om vores behov, og de var gode til både at forstå og eksekvere i forhold til behovene. Også når det ikke var helt nemt – hele lufthavnens afskrivningsmodel er eksempelvis blevet bygget ind i vores BC Light.”

”Med BC Light kan vi holde fokus på gevinstrealisering – på projektets output i stedet for på projektet i sig selv. Min påstand er, at man træffer de rigtige beslutninger ved at have fokus på output, og jeg er ikke i tvivl om, at det er mange penge værd.” – Morten Viebjerg, Finance Business Partner, Københavns Lufthavne

VIL LÆRE AF DE GODE EKSEMPLER

Med afsæt i BC Light erstattede lufthavnen en hel vifte af forskellige måder at lave projektansøgninger med én standardiseret udgave med særligt fokus på gevinstrealisering. På årsbasis bliver omtrent 250 projekter kørt gennem BC Light.

”Det giver os mulighed for at vurdere projekterne på, om de faktisk fører til en gevinst. Det handler ikke om at opdage de projekter, der er kørt i hegnet – dem kender vi godt – nej, det interessante er at identificere dem, der er gået ekstra godt, og lære af dem,” siger Morten Viebjerg.

”BLØDE” PROJEKTER FÅR LETTERE GANG PÅ JORD

En af fordelene ved at arbejde systematisk med Benefit Realisation er, at det bliver muligt at fokusere projekter på andet end finansielle gevinster.

”Nu kan vi også vurdere projekterne på kvalitet. Hvis projektet eksempelvis er medvirkende til at sikre mindre ventetid eller kortere køer i checkin, så er det bestemt også værdifuldt,” siger Morten Viebjerg.

GEVINSTFOKUS ER MANGE PENGE VÆRD

Morten Viebjerg fremhæver overblik og transparens som nogle af de vigtigste fordele ved BC Light.

”Værdien skabes ved at træffe de rigtige beslutninger. Med BC Light kan vi holde fokus på gevinstrealisering – på projektets output i stedet for på projektet i sig selv. Min påstand er, at man træffer de rigtige beslutninger ved at have fokus på output, og jeg er ikke i tvivl om, at det er mange penge værd,” siger Morten Viebjerg.

“Med BC Light kan vi holde fokus på gevinstrealisering – på projektets output i stedet for på projektet i sig selv. Min påstand er, at man træffer de rigtige beslutninger ved at have fokus på output, og jeg er ikke i tvivl om, at det er mange penge værd.”

”Vi havde en rigtig god dialog med Faarup & Partners om vores behov, og de var gode til både at forstå og eksekvere i forhold til behovene. Også når det ikke var helt nemt – hele lufthavnens afskrivningsmodel er eksempelvis blevet bygget ind i vores BC Light.”

– Morten Viebjerg, Finance Business Partner, Københavns Lufthavne

Vil du vide mere?

Bliv kontaktet

— Eller ring nu på telefon +45 33 32 32 99